martes, 12 de febrero de 2013

ENTREVISTA AL DOIP (FUEIB)

"Bones bloguers!

A l'entrada d'avui entrevistarem a Maria del Mar Socias i Pepi Villoslada, del Departament d'Orientació i Inserció Professional (DOIP) de la Fundació Universitat-Empresa. Aquesta entitat fa el paper de nexe d'unió entre els estudiants i titulats universitaris de la UIB i el teixit empresarial de les Illes. El DOIP, s'encarrega tant d'orientar als universitaris com de fer arribar els perfils d'aquests a les empreses que els necessiten. Com a causa del seu amplíssim coneixement de la situació laboral i econòmica de la nostra comunitat autònoma i de les demandes diàries del nostre teixit empresarial, pensem que ens poden transmetre una informació molt interessant per vosaltres. Si voleu saber més del DOIP i altres departaments de la FUEIB, podeu visitar la seva pàgina web www.fueib.org"


  - Podeu explicar breument quins serveis dóna el DOIP i a qui està dirigit? Quins són els requisits per poder accedir al Servei?

El Departament d'Orientació i Inserció Professional (DOIP) de la Fundació Universitat - Empresa de les Illes Balears (FUEIB) és un servei adreçat als universitaris i a les empreses per a afavorir l'ocupació dels universitaris de les Illes Balears.
Ens dirigim, per una banda als estudiants i als titulats universitaris, donant-lis la possibilitat de posar en pràctica, en el món laboral, els coneixements que han adquirit a la Universitat.
Hi ha dues vies bàsiques d’inserció professional:
- Ofertes de pràctiques a empreses.
- Ofertes laborals de perfil universitari.
Els requisits d'inscripció pels universitaris són:
- Estudiants de la UIB i d’altres universitats que, com a mínim, hagin superat el 50 per cent dels crèdits o assignatures dels estudis, o bé,
- Titulats de la UIB i també d’altres universitats.
Orientació i assessorament professional: orientem als universitaris i els acompanyem en el seu procés de recerca de feina, en com fer un bon Currículum Vitae, com comportar-se a una entrevista de feina, consells, adreces d’utilitat, etc. Són sessions individualitzades.
D’altra banda a les empreses els oferim la possibilitat d'incorporar universitaris mitjançant ofertes laborals i ofertes de pràctiques en empreses.

El DOIP disposa d’una àmplia base de dades permanentment actualitzada d’universitaris que es troben en procés de recerca de pràctiques i de feina o millora de feina. Actualment tenim més de 3.000 universitaris que cerquen feina o bé pràctiques.
- Una persona sense estudis universitaris també es pot beneficiar d'algun servei del DOIP? 

també hi publiquem ofertes per les quals no es requereix tenir estudis universitaris; això ho fem perquè entenem que moltes persones que estudien necessiten o volen compaginar-ho amb una feina remunerada.

- Com vos donau a conèixer a les empreses per poder presentar a candidats que s'ajustin als perfils demandants (jornades, tallers, xarxes socials, altres)? Quins mecanismes de difusió utilitzau?

Tenim una pagina web, així com també Facebook, que intentem que estigui enllaçada des de la majoria possible de serveis que es dediquen a la inserció professional. D’altra banda, el DOIP compta amb una aplicació informàtica basada en les darreres tecnologies que permet la difusió.
A més, fem cada any el Fòrum de l’Ocupació-Universitat de les Illes Balears, de gran repercussió social i mediàtica.
Som conscients de la dificultat del moment i intentem donar les eines adequades a cada cas. Treballem molt en xarxa, derivem a persones que sabem que poden rebre una millor atenció a un altre indret.

- Ha afectat negativament la situació econòmica actual?
Efectivament. Tenim menys nombre d’ofertes per gestionar, hi ha menys moviment i això es nota; hi ha empreses que no contracten professionals si no que subcontracten serveis de forma puntual. També hem notat que molts universitaris, com a causa de la quasi inexistència d’ofertes, han optat per muntar la seva pròpia empresa. Són temps de canvis i d’adaptar-se, els diem que siguin perseverants i actius.

- Teniu qualque borsa específica de persones amb discapacitat? 
El nostre sistema de protecció de dades no ens permet tenir informació en aquest sentit.  A més, és un percentatge molt baix, però en qualsevol cas, no els fem una atenció especial, els derivem a UNAC.

- Com enfoqueu la intervenció en orientació quan es tracta d'una persona amb discapacitat? 
Com deia ara, els remetem a UNAC, tenim un conveni de col·laboració mitjançant el qual derivem els casos de persones que puguin tenir qualque tipus de discapacitat.

- Les empreses vos demanen persones amb discapacitat? 

Gairebé mai, pensem que quan una empresa vol incorporar persones amb discapacitat ja sap que hi ha serveis específics en aquest àmbit i hi acudeixen directament; nosaltres les derivem a UNAC.

- En general, penseu que les empreses estan sensibilitzades i ben informades respecte a la contractació de persones amb discapacitat?

En general, creiem que certament hi ha estereotips que no ajuden gaire en aquest sentit. Relacionen discapacitat a impediment molt més gran del que és o pot ser en la majoria dels casos. El tema de les bonificacions creiem que sí el coneixen, però tal volta una mica superficialment. El problema pot ser el dia a dia, que es menja la possibilitat de contemplar la opció d’incorporar una persona amb qualque discapacitat. Les empreses que ho proven, repeteixen! I són fidels.

- Heu tingut alguna persona amb discapacitat contractada els darrers anys?

Sí, hem tingut una persona. Feia tasques d’auxiliar administrativa, gestió de la correspondència, arxiu, atenció telefònica, etc. L’experiència va ser molt positiva, sobre tots per nosaltres, els seus companys de feina. No dubtaríem en tornar a contractar una persona si hi hagués la necessitat.

"Volem agraïr des de UNAC a l’equip del DOIP la seva participació a l’hora de realizar l’entrevista.
Esperem que hagi estat del vostre interès!
Fins la setmana que ve, bloggers!"


No hay comentarios:

Publicar un comentario